Rozpływający się w ustach sernik i orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka – to sprawia, że ciasto smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, nie tylko w sezonie malinowym. Osobiście mogła bym jeść to ciasto codziennie:)/
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Spód:
• 20 dag mąki,
• 8 dag cukru pudru,
• 10 dag margaryny,
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
Ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 25 dag dag cukru pudru,
• 7 jajek,
• 2 cukry waniliowe,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• rodzynki do środka,
• 1 szczypta proszku do pieczenia
Galaretka:
• Ok. 1 kg malin,
• 2 galaretki malinowe,
• Około 3 łyżki cukru,
• Woda (około 0,5-3/4 szklanki)
Dodatkowo:
• Bita śmietana do dekoracji,
• Czekolada do dekoracji,
• Świeże owoce do dekoracji
Sernik z malinową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
2.SER:Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
Na zimny wylewamy malinową galaretkę.
3.GALARETKA:Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez sito by usunąć pestki.
Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku.
4.Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy. Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy.
5.Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
Tort przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz startą czekoladą.
Komentarze