Jeden z najlepszych serników jakie miałam okazję zrobić i oczywiście zjeść ;) Maliny i lemon curd dodałam do znanej mi wcześniej podstawy. Kolejny eksperyment, który okazał się strzałem w dziesiątkę!
Sernik z malinami i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
SERNIK:
Dno tortownicy (20/22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna.
Do miski wkładamy ser oraz mascarpone. Miksujemy do momentu, aż sery się połączą. Dolewamy skondensowane mleko i mieszamy, dodajemy po jednym jajku, cukier waniliowy oraz mąkę. Na sam koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy aby rozprowadzić je po całej masie serowej.
Powstałą masę przelewamy na spód i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy sernik przez 45 minut.
Gorący sernik wstawiamy do lodówki na całą noc
LEMON CURD:
W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Wstawiamy na kuchenkę i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszamy. Od razu dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzamy przez sitko. Krem przelewamy do miseczki aż wystygnie. Wylewamy zimny krem na zimny sernik, ozdabiamy malinkami i zajadamy się pysznym sernikiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarze