Połączenie 2 moich ulubionych ciast sernika i jabłecznika
60 min
Składniki:
Kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
1 duży (ok. 1 litr) słoik smażonych jabłek
2 łyżki bułki tartej
Masa serowa
1 wiaderko sera na sernik (1 kg)
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
Sernik z masą jabłkową na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składnik ciasta wyrobić, wyłożyć dużą tortownicę (30 cm lub blaszkę 25 cm x 35 cm), podpiec ok. 20 minut w 175 st. C.
Ostudzone ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej, na to wyłożyć słoik smażonych jabłek.
2.Składniki masy serowej zmiksować, wyłożyć na jabłka.
3.Ciasto piec ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli nie mamy smażonych jabłek, to należy ok. 2 kg jabłek, obrać, zetrzeć na tarce i smażyć ok. 20-30 minut, posłodzić do smaku.
Komentarze