Sernik z mascarpone i truskawkami, na spodzie z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka Oreo (bez masy) miksujemy na drobne lub kruszymy wałkiem/ tłuczkiem do kotletów.
Dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i wyrównując.
Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietanę ubijamy na puszystą.
Ser miksujemy z pudrem i masą Oreo.
Następnie dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając.
Truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Gdy truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści - dokładnie miksujemy.
Następnie znów podgrzewamy.
Gdy mus zacznie się gotować, dodajemy galaretkę i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową -
3 łyżki zostawiamy do dekoracji.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy.
Znów wstawiamy do lodówki.
Schłodzony sernik wyjmujemy lodówki i wyciągamy z tortownicy.
Masą serowo-śmietanową smarujemy boki i nakładamy na górę ciasta.
Boki ozdabiamy płatkami czekolady,
na górze ciasta układamy truskawki i posypujemy czekoladą.
Komentarze