Sernik z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Pyszny, wilgotny sernik.Bez spodu, tak lubię najbardziej.I tak jak lubię, prosty, szybki w przyszykowaniu :)

Składniki:

  • 1kg twarogu do serników
    ok. 1 szklanki cukru
    7 jajek
    100g oleju rzepakowego
    400-500g masła orzechowego
    dodatkowo: cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, cukier, żółtka jaj i olej miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy masło orzechowe.
    Białka jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie, jednocześnie dość dokładnie, mieszamy wszystko przy pomocy łyżki.
    Gotową masę wylewamy na blaszkę (użyłam takiej 35cm na 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Sernik pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 45 minut.
    Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Uwaga: jeśli chcemy aby sernik był wyższy, można użyć mniejszej blachy. Jednak wtedy czas pieczenia wydłuży się o kilka minut. Uwaga2: użyłam masła z kawałkami orzechów. Polecam. Przyjemnie chrupie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować