Sernik z mlekiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę.
2.W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 15-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Ubijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy.
4.Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru.
Porady
Biszkopty czy herbatniki możemy zastąpić ciastem półkruchym. Polewa czekoladowa nie jest konieczna.
Komentarze