Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Pyszny sernik z masą serową na mleku. Dodatek brzoskwiń sprawia, że wygląda i smakuje doskonale.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    biszkopty lub herbatniki

    Masa serowa:
    1,20 - 1,50 kg sera białego
    2 szkl. mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    2 cukry waniliowe
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1/2 szkl. oleju

    Beza:
    4 białka
    1/2 szkl. cukru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę.
  • 2. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 15-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Ubijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
    Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy.
  • 4. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru.

Porady

Biszkopty czy herbatniki możemy zastąpić ciastem półkruchym. Polewa czekoladowa nie jest konieczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować