Sernik z musem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut. Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna).
200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund).
Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.
3.W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi.
Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.
4.Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
Komentarze