Sernik z musem z kiwi

4.98 (143 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam ten przepis, znalazlam go na internecie, robilam go pierwszy raz, ale wyszlo niesamowicie. Polecam, bardzo dobre :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 duze jajka
    80g maki pszennej tortowej
    70g cukru
    2 lyzki zimnej wody
    1 lyzka oleju
    1/4 lyzeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    700g sera z wiaderka (2x350g)
    400ml smietanki (2x200ml)
    2 kopiaste lyzki cukru pudru
    2 galaretki o smaku kiwi
    400ml wrzatku (2x200ml)

    Mus z kiwi:
    10 duzych dojrzalych kiwi
    1 lyzka cukru pudru
    2 galaretki o smaku kiwi
    350ml wrzatku


Wystaw ocenę:

4.98 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z musem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

    Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut. Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie. 
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna).

    200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund).

    Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.
  • 3. W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi.

    Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową.

    Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.
  • 4. Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować