sernik z orzechów nerkowca, na spodzie z amarantusa i daktyli idealny deser dla osób na diecie, z powodzeniem zaspokoi chęć na coś słodkiego,a jednocześnie nie obciąży organizmu.
16 godz. 40 min
Składniki:
spód:
150 g daktyli suszonych
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
masa serowa:
250 g nerkowców
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki oleju kokosowego ciekłego
1/3 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki syropu z agawy albo klonowego
1 szaron/kaki
mus na wierzch:
2 szarony/kaki
1 galaretka pomarańczowa
Sernik z nerkowców z musem z kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek.
Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika.
Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona.
Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
3.wierzch:
2 kaki/szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)
Komentarze