Sernik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
mąkę przesiewany przez sitko , dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz śmietanę.
Wszystkie składniki zagniatamy dzielimy na 2 części , z czego jedną wstawiamy na godzinę do lodówki, natomiast drugą na 30 min. do lodówki ,a godzinę do zamrażalnika. W tym czas przygotowujemy masę serową.
2.MASA
Białka oddzielamy od żółtek - odstawiamy , nimi zajmiemy się potem. Margarynę , cukier oraz jajka ucieramy mikserem na gładką masę . Następnie dodajemy ser, skórkę z cytryny, budyń oraz proszek do pieczenia- WSZYSTKIE TE SKŁADNIKI DODAJEMY STOPNIOWO !! Teraz ubijamy pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej.
3.Ciastem, które trafiło do lodówki wylepiamy dno tortownicy ( wysmarowanej i obsypanej bułką ) Na ciasto wylewamy masę serową , na nią wykładamy mrożone wiśnie. Na tarce ścieramy drugą połowę ciasta (te które było 30 min w lodówce , 1h w zamrażalniku).
4.Pieczemy 70 minut - 180'C. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.
Porady
Czas przygotowania: 100 min. + czas pieczenia 70 minut ;-)
Do ciasta dajemy MROŻONE wiśnie , ważne by były mrożone wtedy zachowają swoją soczystość.
Komentarze