Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem

0 (0 ocen)

Ciasto w konsystencji przypomina typowy tort przekładany kremem. Jest to sernik na piernikowym spodzie, z dodatkiem brzoskwiń i rabarbaru. Oprócz masy serowej, ciasto ma także pyszny grysik na mleku z dodatkiem Nutelli. Całość pokryta pianką z piernikową nutą. Pychotka warta spróbowania. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    4 żółtka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki przyprawy o piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg serka naturalnego delikatnego 7,5% (wiaderko)
    1/3 szklanki cukru
    150 g stopionego masła
    4 jajka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Gryski:
    1 L mleka
    1 szklanka kaszy manny
    400 g kremu o smaku czekoladowo - orzechowym typu Nutella
    3 żółtka

    Pianka:
    7 białek (zimne - z lodówki)
    1 kopiasta łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    300 g brzoskwiń
    100 g rabarbaru
    1 - 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 min (180 st. C). Wstępnie podpieczone ciasto równomiernie posypać bułką tartą, następnie obłożyć pokrojonym na małe kawałki rabarbarem i rozdrobnionymi, uprzednio pozbawionymi pestek brzoskwiniami.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 2. W garnku zagotować mleko na grysik. Powoli wsypać kaszę, mieszając. Nadal mieszając, gotować kilka minut, do uzyskania gęstego kremu. Garnek zdjąć z palnika, dodać Nutellę i dokładnie wymieszać. Dołożyć żółtka, po czym energicznie wymieszać.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 3. Masę wyłożyć na brzoskwinie i rabarbar.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal miksując, wsypać cukier. Dodać mąkę oraz przyprawę do pieczenia - dokładnie wymieszać. Formę wyjąć z piekarnika. Na masę serową równomiernie wyłożyć przygotowaną piankę.
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 5. Składniki przeznaczone na masę serową zmiksować. Całość wyłożyć na grysik. Formę włożyć ponownie do piekarnika i piec 30 min (180 st. C).
  • Sernik z nutellowym grysikiem, pianką, brzoskwinią i rabarbarem 6. Całość po raz kolejny włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 - 25 min (180 st. C). Wystudzone ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować