Sernik z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny sernik z delikatnie wyczuwalną nutką pomarańczy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    100 g masła lub margaryny
    150 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru

    Masa serowa:
    1 kg twarogu w kostce
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki margaryny
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sernik z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło lub margarynę, przesianą mąkę i cukier na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i po trochu margaryny. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy