Palone masło nadaje mu orzechowego posmaku.Jest niesamowicie delikatny, kremowy …. a zapieczony na górze brązowy cukier sprawia, że na myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle.Jest niesamowicie łatwy do zrobienia!
Sernik z palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na "pył".
Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce.
MASA SEROWA:
Masło roztapiamy na patelni z jasnym dnem, kiedy zacznie się pienić mieszamy i smażymy do momentu aż uzyska brązowo-karmelowy kolor ( uważajmy, by go nie spalić! ). Studzimy.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka - wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! .
Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C - robimy to w kąpieli wodnej - dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe!
Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem.
Komentarze