Sernik z piernikami i kawową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem,zagnieść z margaryną i żółtkami.Ciasto wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy o wym 23/39 cm.Posypać kawą rozpuszczalną.
2.Masa:
Twaróg zemleć w maszynce do mięsa.Utrzeć z żółtkami i cukrem wlać budyń rozpuszczony w mleku dodać masło i cukier zmiksować na puszysto Białka jaj ubić na sztywno dodać do masy delikatnie wymieszać.Wylać połowę masy serowej na ciasto,ułożyć pierniczki i wylać resztę masy,wygładzić łyżką wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut w temp 180*c.
3.Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder wlać sok z cytryny i zmiksować.Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczone ciasto,dopiekać aż beza się zrumieni.
Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Porady
Białka na bezę muszą być dobrze ubite na sztywno inaczej beza nie wyjdzie.
Komentarze