Puszysty, delikatny serniczek na piernikach z polewą chałwową. Wprost rozpływa się w ustach dzięki dodaniu kremówki i pieczeniu w niskiej temperaturze :)
Składniki:
1kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
200g śmietany kremówki
5 jajek
1 szklanka cukru
100g masła
1 budyń śmietankowy
300g pierniczków w czekoladzie
polewa: 200g chałwy waniliowej
50g masła
5 łyżek mleka
ponadto: 50g kulek zbożowych do dekoracji
Sernik z piernikami i polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puch. Zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Całość utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
2.Okrągłą formę o śr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie porozkładać pierniki. Przelać ciasto i piec 15 minut w 180 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kolejne 15 minut. Ostatnie 40 minut piec w temp.140 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
3.Polewa chałwowa: do garnuszka wkruszyć chałwę, dodać mleko i masło. Mieszać do rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą polać wystudzony sernik i posypać kuleczkami zbożowymi. Smacznego!
Komentarze