Sernik z piernikami i polewą chałwową

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Puszysty, delikatny serniczek na piernikach z polewą chałwową. Wprost rozpływa się w ustach dzięki dodaniu kremówki i pieczeniu w niskiej temperaturze :)

Składniki:

  • 1kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
    200g śmietany kremówki
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    100g masła
    1 budyń śmietankowy
    300g pierniczków w czekoladzie
    polewa: 200g chałwy waniliowej
    50g masła
    5 łyżek mleka
    ponadto: 50g kulek zbożowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery Pierniczki

Sernik z piernikami i polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch. Zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Całość utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać łyżkami ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 2. Okrągłą formę o śr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie porozkładać pierniki. Przelać ciasto i piec 15 minut w 180 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kolejne 15 minut. Ostatnie 40 minut piec w temp.140 st. Studzić w zamkniętym piekarniku.
  • 3. Polewa chałwowa: do garnuszka wkruszyć chałwę, dodać mleko i masło. Mieszać do rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą polać wystudzony sernik i posypać kuleczkami zbożowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować