sernik z pralinkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

kremowy sernik z kawałkami słodko-słonych czekoladek

  • 60 min

Składniki:

  • (forma 24cm)
    spód:
    300 g ciastek czekoladowych
    150 g masła
    masa serowa:
    750 g sera (najlepiej już przemielonego,ale nie tego z wiaderka)
    200 g cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    3 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
    dodatkowo:
    1 opakowanie czekoladek nadzianych masłem orzechowym np. Reese's
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Czekoladki

Sernik z pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciastka kruszymy drobno i mieszamy je z roztopionym i ostudzonym masłem (powinny mieć konsystencje mokrego piasku)
    Masą wylepiamy dno i boki tortownicy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. w tym czasie przygotowujemy masę serową.

    masa serowa:
    Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
    Połowę masy serowej przelewamy na spód z ciastek, na niej układamy pokrojone na mniejsze kawałki czekoladki Reese's, a następnie pozostała część masy serowej.

    Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy wypełnionej do połowy wodą i wstawiamy piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

    Wierzch ostudzonego sernika dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować