SERNIK Z ROSĄ

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki dodaniu oleju do sernika po upieczeniu pojawia się na nim rosa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    15 dkg margaryny
    10 dkg cukru
    30 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczeniai
    2 żółtka
    1 jajko

    MASA SEROWA:
    1 kg mielonego białego półtłustego sera
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    4 żółtka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    PIANA:
    1 szklanka cukru
    4 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik z rosą Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękką margarynę, 2 żółtka, 1 jajko i 10 dag cukru. Zagnieść ciasto.
    2. Prostokątną formę posmarować margaryną i wylepić ciastem, formując także wysokie boki.
    3. Masa serowa: 2 jajka i 4 żółtka ubić ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać ser, budynie, mleko i olej. Składniki dokładnie zmiksować, po czym wylać masę serową na ciasto. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
    4. Ubić 4 białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekać do czasu, aż białko lekko zbrązowieje (około 15 minut).

Porady

Chcąc, by na serniku pojawiła się rosa należy pamiętać, aby nie zapiec mocno piany na serniku. Jeśli piana zbyt mocno się upiecze na serniku może wyjść mało rosy lub nawet wcale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować