1.Ciasto:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać margaryne i posiekać.Dodać żóltka i zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2.Masa serowa:Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mielenia.Do miski wrzucić cztery żółtka i dwa jaja dodać cukier,zmiksować aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodać ser i zmiksować dokładnie. Następnie dodac też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, po czym zmiksowac mikserem.
3.Dno blachy wyłozyć papierem do pieczenia natomiast boki wysmarować masłem.Do przygotowanej formy przełosyć schłodzone ciasto,Na ciasto wylać mase serową i upiec sernik (bez piany) piec 1 godizne w temperaturze 180 stopni.
4.Rosa:Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę po czym dodawać stopniowo cukier.( białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik)
5.Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.
Porady
Dzięki zmieleniu sera 2 razy sernik wyszedł delikatny i miekki. Do sernika mozna również dodać rodzynki.
Komentarze