Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej.
1 godz. 40 min
Składniki:
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
80 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
250 g konfitury różanej lub marmolady
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
50 g masła
6 jaj
300 g cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
Tortownica 24 cm
Sernik z różą i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki.
Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną.
2.Masa serowa:
Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy.
3.Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy.
4.Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem.
Komentarze