0,5 kg sera ricotta
0,5 kg sera twarogowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
4 duże jajka
20 g masła
3 łyżki cukru pudru
spód:
200 g herbatników
100 g masła
4 łodygi rabarbaru
sos toffi:
4 łyżki cukier
20 g masło
100 ml śmietana kremówka
4 listki mięta
Sernik z serem ricotta z rabarbarem z miętowym toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszyć i wrzucić do robota kuchennego razem ze 100g masła. Zmiksować, nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane.
Wyłożyć na dno dużej tortownicy (około 23cm). Piec w 200 stopniach przez 10 min.
Rabarbar obrać i pokroić w około 5cm kawałki.
2.Cukier wsypać do garnuszka, podgrzewać do momentu aż zacznie się rozpuszczać cały czas mieszając. Dodajemy masło i posiekane listki mięty, jak się rozpuści powoli, ciągle mieszając wlewamy śmietankę kremówkę (30%). Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy.
W robocie kuchennym miksujemy razem ser ricotta, twarogowy i miękkie masło (wszystko powinno być w temperaturze pokojowej). Następnie do masy dodajemy żółtka, cukier puder, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Łyżką delikatnie mieszamy masę z pianą z białek.
Na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzch ułożyć rabarbar i sos toffi.
Piec 20 min w 200 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 i piec jeszcze około 40 min.
Komentarze