Wytworny sernik na spodzie z ciasteczek owsianych z dodatkiem skórki pomarańczowej. Pyszny kremowy z koziego twarożku. Połączenie tradycji z nowoczesnością.
60 min
Składniki:
Składniki na tortownicę o śr. 18 cm
Spód:
120 g ciastek owsianych w czekoladzie
2 łyżeczki masła
40 g chałwy kakaowej
Masa serowa:
300 g koziego twarożku(najlepiej takiego z dodatkiem masła w składzie)
1/2 szklanki cukru pudru
4 duże jajka
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 budyń śmietankowy
16 g cukru waniliowego
Sernik z serka koziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: W misce pokruszyć ciasteczka, dodać chałwę i roztopione masło. Całość wymieszać widelcem (przy okazji rozdrabniając zbyt duże kawałki ciastek)do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
2.Masa serowa: do miski włożyć twarożek oraz cukier i cukier wanilinowy. Miksować przez około 2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać budyń i miksować jeszcze przez 30 sekund.
3.Masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec przez 50-60 minut. Patyczek wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) najlepiej na całą noc. Najlepszy jest następnego dnia z filiżanką porannej kawy.
Komentarze