Sernik ze skrórką pomarańczową

0 (0 ocen)

Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez ciasta, jedynie z polewą.

Składniki:

  • 1 kg twarogu w kostce
    1 szklanka cukru
    5 jajek L
    100g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka aromatu pomarańczowego
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100g kandyzowanej mieszanki owocowej
    1 czekolada mleczna
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik ze skrórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Po kolei wbijamy jajka nadal miksując. Dodajemy twaróg, mąkę, aromat i skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.


  • 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Polewamy nią sernik. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować