Z okazji malutkiego , mojego jubileuszu - 100-ego przepisu w tym serwisie , zapraszam wszystkich na kawałek wspaniałego sernika. Świeże morele sprawiły , że jest on niesamowicie aromatyczny .
Sernik ze świeżymi morelami na czekoladowym kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z wymienionych składników zagnieć kruche ciasto i umieść je w lodówce na godzinę
2. Schłodzone ciasto umieść w formie do pieczenia i podpiecz w piecu (170*C) przez 15 minut
3. Umyte morele podziel na połówki oddzielając pestki
4. Ser przepuść przez maszynkę
5. Oddziel białka od żółtek
6. Utrzyj na pulchną masę żółtka z cukrem, wanilią i masłem
7. Nie przerywając ucierania dodaj do masy partiami ser, proszek do pieczenia oraz mąkę
8. Ubij pianę (nie całkiem sztywno)
9. Bardzo delikatnie mieszając połącz białka z masą serowo-jajeczną
10. Około ½ masy serowej wylej na ciasto kruche.
11. Bardzo starannie rozmieść połówki moreli ( skórką do góry) na masie serowej
12. Wlej do formy pozostałą część masy serowej.
13. Włóż ciasto do pieca rozgrzanego do 170*C i pozostaw w nim 40 minut do lekkiego zarumienienia, poczym wyłącz piec i pozostaw ciasto jeszcze na ok. 10 minut
14. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z pieca.
15. Gotowy i wystudzony sernik posyp cukrem pudrem
Komentarze