Sernik zebra z rosą

0 (0 ocen)

Moja kolejna rosa udana, bo są kropelki a jednocześnie jest smaczna.Pewnie znów ktoś zarzuci, że sernik bez masła to nie sernik ale ja się z tym nie zgadzam, Ja nie daję masła do tego typu serników i już.Bo serniki różne są, ważne aby były smaczne, prawda ???

Składniki:

  • ok. 20 herbatników kakaowych

    na zebrę :
    1 kg sera do sernika i naleśników 4 % tłuszczu
    340 g jogurtu greckiego
    2 łyżki budyniu waniliowego
    2 jajka
    4 żółtka
    1/2 szk cukru
    3 łyżki napoju czekoladowego instant ( w proszku )
    1 czubata łyżka budyniu waniliowego

    Pianka :
    4 białka
    1/2 szk cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik zebra z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do wyłożyć ciastkami.
    Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i żółtka oraz cukier i dwie łyżki budyniu i wszystko chwilę miksować.
    Masę podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
    Obie masy wymieszać osobno oczywiście.
    Na ciastka kłaść porcjami na przemian obie masy zaczynając od jasnej.
    I tak do wyczerpania składników.
  • 2. Potem formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
    Gdy czas zbliża się do końca ubić pianę z białek i cukru.
    Wyjąć blaszkę z piekarnika i delikatnie wyłożyć pianę, za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami zrobić rowki.
    Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 150 stopniach.
    Uchylić drzwiczki piekarnika po upieczeniu i zostawić na około 15 minut.
    Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować