1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1 łyżka gęstej śmietany 18%
3 żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
80 dag sera białego (użyłam sera z wiaderka )
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (użyłam waniliowych, bo takie akurat posiadałam )
1 mały cukier wanilinowy
2 szklanki mleka
Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.
Formę do pieczenia ( wym.39x23cm ) przesmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić dno formy przygotowanym ciastem.
2.Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności twaróg z wiaderka, budyń w proszku, olej i mleko.Uwaga: wyjdzie z tego bardzo rzadka masa.
3.Kruche ciasto piec w temp. 180°C przez 10 minut, wyjąć, wylać na nie masę serową i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
Ubić sztywna pianę z 3 białek dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru.
Przygotowaną bezę wyłożyć na sernik na ok. 15 minut przed końcem pieczenia, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika.Po ok. 15 minutach gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Porady
Trzeba uważać,żeby zbytnio nie "przesuszyć" w piekarniku ubitej piany na cieście,bo wtedy kropelki mogą nie wyjść.
Komentarze