Sernik Złota Rosa

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Nie tylko na specjalne okazje

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    3 żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    80 dag sera białego (użyłam sera z wiaderka )
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru (użyłam waniliowych, bo takie akurat posiadałam )
    1 mały cukier wanilinowy
    2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Formę do pieczenia ( wym.39x23cm ) przesmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić dno formy przygotowanym ciastem.
  • 2. Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności twaróg z wiaderka, budyń w proszku, olej i mleko.Uwaga: wyjdzie z tego bardzo rzadka masa.
  • 3. Kruche ciasto piec w temp. 180°C przez 10 minut, wyjąć, wylać na nie masę serową i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
    Ubić sztywna pianę z 3 białek dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru.
    Przygotowaną bezę wyłożyć na sernik na ok. 15 minut przed końcem pieczenia, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika.Po ok. 15 minutach gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Porady

Trzeba uważać,żeby zbytnio nie "przesuszyć" w piekarniku ubitej piany na cieście,bo wtedy kropelki mogą nie wyjść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piana z białek Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować