Sernikobrownie z musem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i czekoladę stopić, dodać cukier, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Płatki migdałowe zmielić w blenderze, dodać do ciasta, wymieszać.
2.Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
3.Gorzką i mleczną czekoladę stopić na parze. Białą czekoladę również osobno stopić na parze. Przestudzić. Twaróg zmielić, następnie utrzeć z cukrem i mąką. Wbić jajka, dodać nasiona z laski wanilii.
4.Masę podzielić na pół, do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną.
5.Na ciasto wyłożyć ciemną masę, następnie jasną.
6.Truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem. Dwie łyżki masy odłożyć i zmieszać z mąką. Resztę przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać rozrobioną mąkę, mieszając, zagotować. Kłaść łyżeczką na ciasto, delikatnie wymieszać łyżeczką, lekko wciskając mus w ciasto. Piec ok. 55min w temp. 170st. Następnie pozostawić ciasto na 10min w wyłączonym piekarniku. Ostudzić.
Komentarze