Sero – makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, olejek oraz mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając mikserem. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
2.Masa makowa:
Mak gotować w wodzie ok. 1 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę i zostawić mak do napęcznienia na całą noc. Na drugi dzień dokładnie odcisnąć z wody i trzy razy zmielić w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mak połączyć ze wszystkimi składnikami oprócz białek. Na samym końcu masę makową połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poukładanymi herbatnikami. Na masę makową wylać masę serową. Piec w temp. Ok. 190C ok. 1 godziny do zrumienienia się ciasta.
Komentarze