Sero-makowiec waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto zagnieść kulę, wstawić do lodówki na 60 minut.
2.Ser zemleć dwa razy, masło ubić na puszystą masę, dodając w między czasie po jednym żółtku, wstopniowo wsypująć cukier puder, sypki budyń, do masy stopniowo dodawać ser i mieszać na gładka masę, na koniec wymieszać z ekstraktem i pianą ubitą z białek.
3.Masę makową wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
4.Foremkę wyłożyć pergaminem, lub posmarowac tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno i boki, odłożyć 1/3 części ciasta na ,,kratkę''.
5.Rozsmarować masę makową.
6.Następnie wylać masę serową.
7.Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć radełkiem paski z których uformować kratkę na wierzchu sernika, posmarować ją rozkłóconym jajkiem.
8.Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 60 minut w temperaturze 180 st C.
9.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, powstały
lukier oblać ostudzony sernik i obsypać płatkami migdałowymi.
Komentarze