Seromakowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To pyszne połączenie sernika z makowcem w jedno ciasto.....

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1) Spód
    Szklanka mąki
    3 łyżki cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    50g masła
    2)Masa makowa
    puszka gotowej masy makowej (ja używam 900g)
    4 jajka
    50g wiórków kokosowych
    50g mielonych migdałów
    100g rodzynek
    1 budyń
    Aromat rumowy (odrobinę)
    3) Masa serowa
    1kg twarogu
    Pół szklanki cukru
    2 łyżki olejku waniliowego
    4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    100ml śmietany 36%( używam Łowicką)
    100g masła
    Budyń waniliowy
    Dodatkowo: tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruchego ciasta zagniatamy i wykładamy cienką warstwę ciasta na
    dno formy.
    (Forma o wymiarach 25x36) jeżeli chcemy większą proponuję podwoić składniki.
  • 2. Masa makowa: masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, rodzynkami oraz budyniem i aromatem rumowym. Masę równomiernie wylać na ciasto.
  • 3. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem aż rozpścimy cukier, potem dodajemy masło.Następnie dokładamy ser, śmietanę, olejek waniliowy oraz budyń w proszku. Miksujemy aż otrzymamy jednorodną konsystencję. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej (przy łączeniu proponuję mieszać łyżką ponieważ mikser zniszczy struktyre puszystej masy). Masę wylewamy na masę makową.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st. na około 60-70 minut. Gdy ser będzie przyrumieniony można na blaszkę położyć folię aluminiową.
    Po wystudzeniu ciasta, tabliczkę czekolady rozpuszczmy w kąpieli wodnej i wylewamy na ciasto.
    Odkladamy do lodówki ( najlepiej 12h )

Porady

1 Gorące ciasto zostawił bym w lekko uchylonym piekarniku, przez godzinę tak jak to robie z sernikami. Ciasto będzie wysokie jak i również się nie przypali. 2.Na wierzch polewam czarną czekoladą poczym polewam jeszcze białą robiąc różne wzorki itp. Można też użyć lukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować