Seromakowiec tortowy

0 (0 ocen)

Seromakowiec to taka moja próba przed świętami. Wizualnie może i nie jestem do końca z niej zadowolona, ale za to smakowo jak najbardziej. Zachęcona opiniami rodziny postanowiłam się podzielić, bo a nuż się Wam przyda na święta takie rozwiązanie "dwa w jednym" ;)

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 18cm

    Ciasto makowe:
    200g maku
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki cukru
    30g masła
    2 żółtka
    4 białka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    garść orzechów włoskich posiekanych
    opakowanie rodzynek kalifornijskich
    ok 5ml olejku rumowego

    Masa serowa:
    ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
    80g masła
    2 żółtka
    1 niepełna szklanka cukru kryształu
    ok 2,5ml zapachu migdałowego
    1/4 szklanki mleka
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    ok 50g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Seromakowiec tortowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa.
    Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
  • 2. Masa serowa:
    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować