Seromakowiec z bakaliami

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto
    1,5 szklanki mąki,
    50g masła,
    100g margaryny,
    1,5 łyżki cukru,
    3 żółtka,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Masa makowa
    400 g maku mielonego,
    1/2 kostki margaryny,
    4 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    50 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki),
    kilka kropli aromatu migdałowego,
    Masa serowa
    700 g zmielonego sera białego,
    1/2 kostki masła,
    6 jajek,
    1/2 szklanki cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    1 opakowanie budyniu waniliowego,
    30 g rodzynek.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Seromakowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę łączymy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.
  • 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodajemy rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy.
  • 3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy ser, budyń i rodzynki. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy.
  • 4. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować