Seromakowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę łączymy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.
2.Masa makowa: Do zmielonego maku dodajemy rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy.
3.Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy ser, budyń i rodzynki. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy.
4.Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze