Serowo-budyniowe ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: margarynę połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszce (25x40).
2.Ugotować budynie na 1l. mleka (wg.przepisu na opakowaniu).Gorący budyń przełożyć na surowe ciasto, równomiernie rozsmarować.Posypać żurawinami i ostudzić.
3.Przygotować masę serową: masę utrzeć z cukrem dodając na przemian ser i żółtka. Wsypać budyń i i całość wymieszać z ubitą pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu i żurawinach. Piec ok. 50 minut w temp.170st.Lekko ostudzone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać wiórkami uprażonymi na łyżce masła.
Porady
* budyń można zmienić na czekoladowy lub toffi
* zamiast żurawin można użyć rodzynek
Komentarze