ptasie mleczko:
3-4 kiwi (po obraniu i pokrojeniu ok 10 dag),
1 galaretka kiwi ( może być agrestowa),
150 ml gorącej wody,
100 g serka naturalnego,
100 g jogurtu naturalnego,
oraz:
10 dag ciastek owsianych,
bita śmietana, truskawki, listki mięty, ozdoby cukrowe i z czekolady,
Serowo jogurtowe ptasie mleczko kiwi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy.
Kiwi myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i dajemy do małego rondelka, gotujemy na małym ogniu
mieszając do miękkości, rozgniatamy miąższ.
Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 150 ml gorącej wodzie, dodajemy miąższ kiwi i dokładnie
mieszamy, studzimy.
Serek i jogurt miksujemy razem z powstałą galaretką kiwi na gładką masę. Odstawiamy aż zacznie tężeć.
Do pucharków dajemy ciastka. Następnie dajemy tężejące ptasie mleczko (jeśli będzie za rzadkie to namokną nam ciastka i zrobi nam się papka), odstawiamy do całkowitego stężenia. Dajmy bitą śmietanę i dekorujemy. Smacznego!
Komentarze