Serowo-jabłkowe rożki

0 (0 ocen)

Smaczne ciasteczka po podwieczorkowej herbatki.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    25 dag białego chudego sera
    1,3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    Nadzienie jabłkowe:
    1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier
    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowo-jabłkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
    Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
  • 2. Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
  • serowo-jabłkowe rożki 3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty.
  • serowo-jabłkowe rożki 4. Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem.
    Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.

Porady

Zamiast jabłek można zrobić nadzienie z dżemu lub marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować