Serowo - wiśniowy torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deser na zimno do kawki :-) Z wiśniami moimi ulubionymi owocami. Dla tych zapracowanych, bo bez pieczenia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na tortownicę 26 cm:
    biszkopty okrągłe (ok. 14 sztuk)
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 kg sera we wiaderku
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i odrobiną kardamonu
    2 pełne łyżki żelatyny
    słoik wiśni w syropie 720 ml
    galaretka wiśniowa

    dodatkowo:
    roztopiona czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Deser na zimno

Serowo - wiśniowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie osączyć z syropu. Część odłożyć do dekoracji a resztę włożyć do garnka, dodać 100 ml syropu, 150 ml wody i zagotować. Dodać suchą galaretkę. Wymieszać aż się rozpuści, nie gotować. Przelać do mniejszego od tortownicy okrągłego pojemnika i ostawić do stężenia (ja użyłam pojemnika z margaryny).
  • 2. Żelatynę zalać 1/2 szkl. zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Ser i serek homogenizowany zmiksować stopniowo dodając cukry. Na koniec powoli wlewać żelatynę ciągle miksując.
  • biszkopty 4. Formę wyłożyć biszkoptami.
  • masa 5. Na biszkopty wlać część masy serowej, na środku wcisnąć stężałe wiśnie i zalać pozostałą masą serową. Udekorować wiśniami i czekoladą. Dobrze schłodzić.

Porady

Masę serową można dodatkowo dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować