Deser na zimno do kawki :-) Z wiśniami moimi ulubionymi owocami. Dla tych zapracowanych, bo bez pieczenia.
2 godz.
Składniki:
na tortownicę 26 cm:
biszkopty okrągłe (ok. 14 sztuk)
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 kg sera we wiaderku
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i odrobiną kardamonu
2 pełne łyżki żelatyny
słoik wiśni w syropie 720 ml
galaretka wiśniowa
Serowo - wiśniowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie osączyć z syropu. Część odłożyć do dekoracji a resztę włożyć do garnka, dodać 100 ml syropu, 150 ml wody i zagotować. Dodać suchą galaretkę. Wymieszać aż się rozpuści, nie gotować. Przelać do mniejszego od tortownicy okrągłego pojemnika i ostawić do stężenia (ja użyłam pojemnika z margaryny).
2.Żelatynę zalać 1/2 szkl. zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
3.Ser i serek homogenizowany zmiksować stopniowo dodając cukry. Na koniec powoli wlewać żelatynę ciągle miksując.
4.Formę wyłożyć biszkoptami.
5.Na biszkopty wlać część masy serowej, na środku wcisnąć stężałe wiśnie i zalać pozostałą masą serową. Udekorować wiśniami i czekoladą. Dobrze schłodzić.
Komentarze