Serowa szachownica

0 (0 ocen)

Sernik smakuje każdemu i ładnie wygląda

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4łyżki wody
    2 łyżki kakao
    szklanka mąki
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1kg sera twarogowego
    5 jajek
    szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    250 g margaryny

    Polewa:
    2 łyżeczki masła
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22aypy7 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka, wodę, kakao, mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki(36x24)wyścielonej pergaminem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 8 pasków.
  • image-22909t4 2. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy oba cukry, żółtka, budyń i margarynę. Ubijamy dokładnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
  • image-1c38g1x 3. W blaszce układamy 4 paski ciasta zachowując 2 cm przerwy a w pozostałe miejsca wkładamy1/2 masy serowej. Przykrywamy pozostałymi paskami i a w luki wkładamy pozostałą masę serową. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao mieszamy i dodajemy mleko. Chwilę gotujemy do zgęstnienia polewy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Do masy serowej możemy dać rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować