Serowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka, wodę, kakao, mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki(36x24)wyścielonej pergaminem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 8 pasków.
2.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy oba cukry, żółtka, budyń i margarynę. Ubijamy dokładnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
3.W blaszce układamy 4 paski ciasta zachowując 2 cm przerwy a w pozostałe miejsca wkładamy1/2 masy serowej. Przykrywamy pozostałymi paskami i a w luki wkładamy pozostałą masę serową. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao mieszamy i dodajemy mleko. Chwilę gotujemy do zgęstnienia polewy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze