Serowa zapiekanka z makaronem i warzywami

4.5 (194 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dużo, tanio i smacznie. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron pełnoziarnisty świderki: 500 gramów
    - śmietana 12%: 400 mililitrów
    - warzywa na patelnie opakowanie: 1 opakowanie
    - mięso mielone wołowe: 500 gramów
    - czosnek ząbki: 3 ząbki
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 3 łyżki
    - ser żółty-tarty: 150 gramów
    - zioła prowansalskie: 3 łyżeczki
    - posiekana melisa lub pietruszka: 1 pęczek
    - sól morska gruba: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo mielony: 1 szczypta
    - salami w plasterkach: 200 gramów
    - cebula smażona: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Serowa zapiekanka z makaronem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgniecione trzy ząbki czosnku i chwilę smażymy.
    Następnie wyciągamy czosnek, dodajemy mięso mielone i mieszamy.
    Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem, a kiedy zmieni kolor dodajemy zamrożone warzywa.

    Po sześciu minutach dodajemy posiekaną melisę.
  • 2. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez pięć minut, następnie odlewamy szklankę wody, resztę odcedzamy.

    Wodę z makaronu wlewamy do miski, dodajemy zimną śmietanę, zioła prowansalskie oraz 125 g startego, żółtego sera. Dokładnie mieszamy.

    Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami salami, następnie kładziemy połowę warzyw, polewamy 1/3 sosu,
    uzupełniamy makaronem, sosem, pozostałymi warzywami oraz resztą sosu serowego.

    Zapiekankę posypujemy żółtym serem oraz chrupiącą cebulką.
    Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować