Sycąca i pożywna zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Składniki:
BULION DROBIOWY:
ok. 1 i 1/2 litra wody
porcje rosołowe (np. 3 udka lub podudzia z kurczaka)
1 por
2 pietruszki z natką
pół selera
2 marchewki
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
DODATKOWO:
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
150 g brokuła lub kalafiora
2 garście fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (może być mrożona)
2 serki topione ziołowe lub śmietankowe (2x100g)
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
KLOPSIKI:
300 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
mąka do obtoczenia
3 łyżki oleju do smażenia
Serowa zupa jarzynowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KLOPSIKI:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować małe klopsiki, obtoczyć je w mące i usmażyć na patelni na złoty kolor. Odstawić.
2.BULION:
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć mięso. Gdy zacznie się gotować, zebrać tzw. "szumowiny". Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć mięso.
3.Do bulionu dodać drobno pokrojone ziemniaki, marchew i fasolkę szparagową jeśli jest świeża (jeśli jest mrożona dodajemy ją razem z brokułem). Gdy będą prawie miękkie, dodać różyczki brokuła. Gotować ok. 5-10 minut.
4.Serki topione drobno pokroić i wymieszać w kubku lub misce z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszać tak długo, aż serki się roztopią i nie będzie grudek. Roztopione serki dodać do zupy razem z klopsikami i posiekanym koperkiem. Gotować chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze