Serowa zupa na rosole z dodatkiem smażonych warzyw i chrupiącego boczku

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Taką zupę przygotowałam z pozostałego rosołu.Dodatek smażonych warzyw oraz chipsów z boczku sprawił,że zupa nabrała wyrazistego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże marchewki

    1 duża cebula

    kawałek selera

    3 szklanki rosołu

    3/4 szklanki mleka

    3 łyżki masła

    4 płaskie łyżki mąki pszennej


    100 g dobrego sera żółtego

    sól i pieprz do smaku




    Ponadto:

    -plasterki boczku

    -cebula

    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Ser

Serowa zupa na rosole z dodatkiem smażonych warzyw i chrupiącego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w piórka.


    ...W rondlu rozgrzać masło.Dodać warzywa.Smażyć przez około 7 minut na małym ogniu często mieszając.Następnie dodać mąkę .Zamieszać i podsmażyć.Powoli wlać rosół oraz mleko.Chwilę pogotować. Dodać starty na tarce ser żółty.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


    ...Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.Na wierzch rozłożyć plasterki smażonego boczku oraz smażone piórka cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Marchewka Seler Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować