Serowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta kruchego posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ,zawinąć w folię i schłodzić około godziny w lodówce.Ciastem wylepić dno i na około 3 cm boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicu 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i lekko podpiec.
2.Ser zmielić dwukrotnie.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem,serem i budyniem
3.Białka ubić na sztywną pianę.Łyżką drewnianą połączyć z masą serową.Wyłożyć na podpieczony spód.Na wierzch rozłożyć połówki śliwek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 45 minut.
4.Zaraz po upieczeniu na śliwki zetrzeć czekoladę i posypać cukrem pudrem.Kroić po ostudzeniu.
.
Komentarze