Sprytny i bardzo smaczny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia twarogu. Pod warstwą czekolady kryje się delikatne nadzienie z waniliowego lub kakaowego twarożku, a wierzch zdobi czekolada i kolorowa owocowa posypka.
Serowe batoniki w czekoladzie i kolorowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg wyłożyć na gazę, umieścić na sicie, przygnieść czymś ciężkim, żeby serwatka odciekła, zostawić na ok godzinę. Następnie przetrzeć przez sito, utrzeć z miękkim masłem, ziarenkami wanilii oraz cukrem. Podzielić na pół, do jednej połowy masy dodać kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Prostokątne silikonowe foremki (ok 10x3cm) posmarować od środka czekoladą, wstawić do lodówki, żeby zastygła. Następnie każdą napełnić masą serową, wyrównać i zalać czekoladą. Odstawić do lodówki na godzinę.
Batoniki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce. Każdy batonik z wierzchu polać czekoladą, udekorować posypką, wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.
Batoniki przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze