Serowe bułeczki z otrębową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Taka słodka i pachnąca bułeczka jest pyszna.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 44 dekagramy
    - ser smietankowy: 10 dekagramów
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło (stopione): 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    KRUSZONKA::
    - masło (zimne prosto z lodówki): 5 dekagramów
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - otręby pszenne: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 szczypta
    DODATKOWO::
    - jabłka: 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowe bułeczki z otrębową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Serowe bułeczki z otrębową kruszonką 2. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. Kruszonka: Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe).
  • Serowe bułeczki z otrębową kruszonką 4. Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
  • Serowe bułeczki z otrębową kruszonką 5. .Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować