Serowe knedle ze śliwkami

4.46 (157 ocen)

Pyszne, lekko słodkie i bardzo sycące knedle ze śliwkami, idealne na piątkowy obiad. Dzieci się nimi zajadają!

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka,
    500 g mąki pszennej,
    750g białego półtłustego sera,
    30g masła,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    25-30 śliwek.

    Panierka:
    szklanka bułki tartej,
    75g masła,
    3 łyżeczki cukru,
    czubata łyżeczka przyprawy do piernika.
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Serowe knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rpsw39 1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Uformowac dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów.
  • image-1om2g6i 2. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę.
  • image-196wrtg 3. Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.
  • image-0ojqt84 4. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

    Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować