Serowe mini pączusie

4.5 (144 ocen)

  • 25 min

Serowe mini pączusie, które można bardzo szybko przygotować na przekąskę, kiedy goście w drodze :). Serowe pączusie są idealnym wypiekiem, kiedy nie mamy czasu na robienie drożdżowych słodkości. Taka karnawałowa, słodka przekąska na pewno wywoła uśmiech po dwóch kęsach.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    250 g twarogu w kostce (mielonego)
    łyżka śmietany
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego
    5 łyżeczek margaryny Kasi (rozpuszczonej i ostudzonej)
    łyżka octu lub spirytusu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Serowe mini pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg najlepiej kupić w kostce już mielony, jeśli nie uda się nam takiego dostać to należy go widelcem unieść.
    Do twarogu dodać wszystkie pozostałe składniki: mąkę, śmietanę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, ocet lub spirytus (aby pączki nie chłonęły tłuszczu), proszek do pieczenia i sodę.
    Wymieszać i zagnieść rękoma na jednolitą masę.
    Olej rozgrzać we frytownicy do 170 st. C. lub w garnku - w celu sprawdzenia, czy olej jest nagrzany wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli pojawiają się pęcherzyki wokół niego to olej jest gotowy do smażenia.
    Urywać małe kawałki ciasta i w dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać je na olej.
    Smażyć partiami, pączusie powinny same się obrócić na drugą stronę - trwa to około kilku minut.
    Gotowe pączusie posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować