Serowe ślimaczki na słodko i słono

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie apetyczne i szybkie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe na słodko:
    - 3 szklanki mąki,
    - 2 szklanki mleka
    - 1,5 szklanki wody,
    - 3- 4 jajka ,
    - 3 łyżki cukru,
    - Plaska łyżeczka proszku do pieczenia,

    Ciasto naleśnikowe na słono:
    - 3 szklanki mąki,
    - 2 szklanki mleka
    - 1,5 szklanki wody,
    - 3- 4 jajka ,
    - ¼ łyżeczki soli
    - Plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - Pokrojony pęczek szczypiorku

    Ser na słodko:
    - Około 60 dag sera,,
    - Cukier waniliowy,
    - cukier kryształ do smaku,
    - 2 żółtka

    Ser na słono::
    - Około 0,5 kg sera twarogowego,
    - Sól, pieprz do smaku,
    - Szczypiorek pokrojony,
    - 2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serowe ślimaczki na słodko i słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki na słodko:
    Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, cukier, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste.
    Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzana patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
  • Serowe ślimaczki na słono i słodko 2. Naleśniki na słono:
    Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, sól, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste. Dokładamy szczypiorek.
    Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
  • 3. Ser na słodko:
    Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja robię to w robocie kuchennym. W tedy masa jest gładka. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.

    Na upieczony naleśnik nakładamy łyżkę ser, a na ser dajemy pasek z dżemu lub marmolady. Zwijamy w rulon.
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono 4. Ser na słono:
    Ser przekładamy na głęboką miskę, dolewamy mleko, dokładamy szczypiorek. Za pomocą widelca urabiamy twarożek doprawiając.
    Na upieczony naleśnik ze szczypiorkiem nakładamy łyżkę ser. Zwijamy w rulon.
  • 5. Z tak przygotowanych ruloników sporządzamy ślimaczki. Z jednego rulonu wychodzi jeden ślimaczek.
    Rulon przekrawamy na długości około 2/3. Z krótszego fragmentu robimy skorupkę ślimaka.
    Układamy ją na plecach ślimaka. Jeśli mamy ślimaka szczypiorkowego to rogi robimy ze szczypiorku, a jeśli ślimaka na słodko do rogi najlepiej wychodzą z paluszków delikatesowych (Ja akurat nie miałam ich w domu, więc wbiłam wykałaczki).
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono 6. Efekt na słodko
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono 7. Efekt na słono
  • Serowe ślimaczki na słodko i słono 8. Pojedynczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować