Zdrowsza i moim zdaniem smaczniejsza alternatywa dla zwykłej marmolady.
30 min
Składniki:
600g białego sera
600g mąki
180g margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
Cukier waniliowy lub cynamon wedle uznania
1 łyżeczka sody
1 - 2 jabłka w zależności od wielkości
Serowe pączki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Z podanych składników zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do każdej po kawałku jabłka. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Porady
pączki troszkę wyrastają podczas smażenia, dlatego nie należy wkładać ich dużo naraz
Smażyć na średnim ogniu, bo inaczej mogą być surowe w środku
Komentarze