Serowe warkocze

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

z włoskiej kuchni- zachęcam do wypróbowania

  • 60 min

Składniki:

  • 130 gram mąki
    130 gram cukru
    200 gram miękkiego białego sera(lub dobrze zmielonego, ja miałam tzw. ricottę owczą)
    4 gramy proszku do pieczenia
    szczypta soli
    parę kropli aromatu pomarańczowego lub waniliowego
    żółtko do posmarowania
    ewentualnie bakalie, miód, orzechy, cukiereczki bądź czekolada do polania ale to już zależy od Was
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warkoczyk przed pieczeniem 1. Łączymy wszystkie składniki w jednolita masę, gdyby się okazało że ser był bardziej miękki i ciasto bardzo sie klei spokojnie możemy dołożyć odrobinę mąki. Teraz jeśli mamy ochotę możemy dołożyć do ciasta rożne bakalie- co mamy- ale można nimi również posypać ciasteczka. Ciasto dzielimy na 7/8 kulek, które rolujemy w długie paluchy, tniemy na 3 równe kawałki i dość ciasno zaplatamy z nich warkocze( ale to jaki kształt im nadacie to już zależy od waszej intencji- jednak takie warkocze wyglądają ślicznie). Smarujemy żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni ok 20 minut.

Porady

Ciasteczka są pyszne(lekkie) bez dodatków- jednak dla smakoszy i wzrokowców możemy je posmarować płynnym miodem i posypać orzechami, kolorowymi cukiereczkami, cukrem pudrem lub po prostu zrobić czekoladową lub lukrową polewę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować