Wytrawne tartaletki to fajna i smaczna przystawka na domowe przyjęcia.Pasuje do nich wiele różnych dodatków od łagodnych po mocno pikantne.
Składniki:
10 plastrów żółtego sera
100 g fileta z kurczaka
50 g różyczek brokuła
1 łyżeczka kukurydzy konserwowej
50 g serka topionego z pieczarkami
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
6 foremek do pieczenia tartaletek
Serowe tartaletki z kurczakiem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nim foremki.
Fileta kurczaka oczyścić, umyć,pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju,doprawić sola i pieprzem.
Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie,osączyć na sitku.
Serek topiony wymieszać ze śmietaną.
2.Do foremek wyłożonych serem włożyć kawałki kurczaka i różyczki brokuła,oraz masę serkowo-śmietanową,posypać kukurydzą.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i zapiekać około 5-7 minut.
Po upieczeniu lekko przestudzić i wyjąć z foremek.
Komentarze