Serowiec z biszkoptem orzechowym

4.95 (165 ocen)

Ciasto powstało wskutek połączenia moich ulubionych smaków: sernika, biszkoptu orzechowego i smaku wiśni. Idealne na świąteczny stół.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt orzechowy:
    8 jaj
    8 łyżek cukru kryształu
    8 łyżek zmielonych orzechów włoskich
    6 łyżek bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na ser:
    1.20 kg sera na serniki lub zmielonego twarogu
    30 dag cukru pudru
    1 kostka margaryny
    12 jaj
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę wiśniową:
    1/2 l wiśni w syropie lub w kompocie
    1 galaretka wiśniowa

    Składniki na masę kawową:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 kostka margaryny
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 2 łyżkami gorącej wody
    100 ml likieru kawowego
Wystaw ocenę:

4.95 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowiec z biszkoptem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Suche składniki mieszamy razem w osobnej misce i na koniec dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem powoli mieszamy. Ciasto wylewamy na formę, pieczemy w temp. 180C ok. 30 minut. Zimny placek kroimy na 2 części.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i ser. Na koniec wsypujemy budynie i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy łyżką z masą serową. Alternatywnie do ciasta serowego można dodać rodzynki. Masę serową wylewamy na dwie blaszki (wymiary takie same, jak do biszkoptu orzechowego) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 C. Upieczone serniki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Wiśnie przelewamy z syropem (kompotem) do garnka, doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia, blendujemy i dodajemy galaretkę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, studzimy.
  • 5. Masło na masę ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń, likier kawowy i napar z kawy. Masę słodzimy zgodnie z upodobaniami.
  • 6. Przełożenie ciasta:
    placek serowy - 1/3 masy kawowej - biszkopt orzechowy - 1/3 masy kawowej - tężejąca masa wiśniowa - placek serowy - 1/3 masy kawowej - biszkopt orzechowy

    Wierzch ciasta dekorujemy wedle uznania. Można zostawić 2-3 łyżki masy kawowej, rozsmarować ją na wierzchu ciasta i zetrzeć czekoladę.

Porady

Po inne moje przepisy zapraszam na mojego bloga: http://kociolekiwony.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować