Serowiec zasmażany

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na blaszkę 24x36cm:

    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    25 dkg cukru pudru
    2 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18%
    1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

    Masa serowa:
    1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego
    15 dkg masła
    4 żółtka
    2 szklanki cukru kryształu
    zapach migdałowy
    10 dkg rodzynek
    1/2 szklanki mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Wierzch:
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    1/4 szklanki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery

Serowiec zasmażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy składniki na ciasto 1. Ciasto:
    Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.
  • Upieczone placki 2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.
  • Ucieramy masę serową 3. Masa serowa:
    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy.
  • Przekładamy placki 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.
  • Rozpuszczamy czekoladę 5. Wierzch:
    Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.

Porady

Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować