Serowy bananowiec

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Inna wersja ciasta bananowego- z białym serem. Zdjęcie może trochę nie wyraźne, ale ciasto pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
    1/2 szkl. mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oliwy

    MASA:
    1 budyń śmietankowy
    1/2 l mleka
    200 g białego sera zmielonego
    100g masła
    1 galaretka zielona
    5 bananów

    DODATKOWO:
    1 galaretka cytrynowa
    2 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Ser

Serowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry i dalej ubijamy, nie przerywając dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy i wyłączamy mikser.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tortownicę (tylko spód). Pieczemy w temp. 180 st. ok 30 min.
  • 2. MASA:
    Galaretkę przygotowujemy w 1 szkl. gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieram masło z zimnym budyniem oraz serem. Banany kroimy w kostkę lub miksujemy i dodajemy do masy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i wykładamy na zimny biszkopt.
  • 3. Na wierzch układamy plasterki bananów i wkładamy ciasto do lodówki.
    Przygotowujemy żółtą galaretkę i wylewamy na ciasto. Schładzamy.

Porady

* ciasto można też zrobić z truskawkami czy brzoskwiniami lub z innymi owocami na które mamy ochotę *galaretki można wybierać dowolne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować